Tuesday, December 14, 2010

Kek & r0t! kU....

assalamualaikum...

stlah 15 hari aku menyepi daripada blog nih, skarang aku nk dah rase nak membisingkan balik kesepian blog aku... hehehe...

alhamdulillah, hari ni aku dapat menambah ilmu baru dlm diri... nak tau tak ilmu ape??? haaa... ilmu buat roti dan kek... walaupun sekadar ilmu asas tapi aku puas sebab at least ade benda baru yang aku dapat tambah...

memula cuak gak... mane tak, aku sorg je yang boleh dikategorikan anak dara antara 20 org yang ada... yang lain, sume mak dara... hahaha... tapi, lame2 ok jer... masuk gak ar dengan diorang... yang ngajar tu lak, namanye chef nazuran bin abdul rahman... die chef kat mane, aku pun tak tau... lupe nak tanya... hahaha...


roti yang ktorg buat tadi namanya roti dandan... roti aku, jadi tu jadi la... tapi masalahnya dandan aku terbuka mase perap doh tu... tak pasal je kene gelak dek makcik2 yang ade... ade ke patot roti aku terkangkang kat hujung... dah macam kaki katak pun ade aku tengok... hahaha... aku sendiri pun tak tahan gelak... nak tengok roti yang aku buat???





nampak tak yang terkangkang kat bawah tuh??? haaa... tu la yang jadi punca aku digelakkan makcik2 tuh... ade lagi satu roti... aku pn xtau ape namanye... ni die roti tak bernama aku...





ni sebenarnye tak bape nak jadi sebab coraknye ntah ape2, tapi tak kisah la roti aku jadi camne yang penting aku dapat rase roti buatan tangan aku sendiri... lepas nih, leh la aku buat kt rumah... bg family aku mkan... hehehe... lau buat selalu, mesti ade improvement kan???



mase dok tunggu doh tu diperap, macam2 nasihat yang chef tu bagi... antaranya mase nak sebatikan adunan doh, jangan campurkan yis dengan garam or mentega... lau tak, nanti adunan jadi bantat (istilah biasanya untuk kek n roti)... sebab garam akan matikan yis and mentega akan melambatkan prose yis untuk mengembang... aku baru tau... sebelum ni, aku tolong ma aku wat kuih, aku xpasan lak benda nih... hmmm... nk masak pun kene tau sains kan???

selain daripada tu, chef tu ade cakap sebenarnya roti yang baik untuk kita makan adalah roti yang kenyal bukan lembut... lau roti tu kite tekan lembut, roti tu banyak bahan kimianye... kenyal lak, lau kite tekan die boleh timbul balik... haa... tu la bezanye...


lepas roti dah jadi, buat kek lak... kek bese je iaitu kek marble... lau ikut dalam tentatif, kek butter tapi tukar di saat akhir... saje chef tu nak ajar, lagipun adunan yang same... walaupun aku dah bese wat kek butter (tu pun sebab ayah aku suke makan... hahaha...), tapi teruja gak ar nak belajar wat kek marble tu... lepas proses buat kek, ni la jadinye kek aku...





ni dah terbelah dua, sebab sebelah lagi aku bagi kat makcik aku... die partner belajar aku... tak la cantik ngat, maklum le orang baru blajar... ni pun mak cik aku tolong me'marble' kan kek nih... lau aku, xtau la ape jadi... hahaha... 

hmmm... ni la ilmu2 yang aku dapat ri ni... ma aku sakap sedap rasenye... lembut pun lembut... bangga gak aku... hehehe... ma aku lak suh aku buat lagi lepas nih... insyaAllah... lau diizinkan... 


ok lah, tu je yang aku nak gtau, bloggy... t lain kali lau ade cite baru, aku tulis agi ek... hehehe... lau aku rase nak tulis, xde cite pun xpe... ok la bloggy ek... mlas nak on lappy lame2... see u later, bloggy... salam...





No comments: